migdały naturalne

Migdały naturalne nieblanszowane

Migdały surowe, nieprażone, niesolone. Dojrzewające w kalifornijskim słońcu.

Migdały, zwane również „królem orzechów” zaliczane są do żywności superfoods, dzięki swoim bogatym wartościom odżywczym. Co ciekawe, migdały są tak naprawdę nasionami drzewa migdałowca zwyczajnego.

Migdały wartości odżywcze:

Migdały to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, zawierają aż 42% dziennego zapotrzebowania* na białko oraz mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Stanowią źródło witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny, czyli witaminy B2. W szczególności jednak, migdały dostarczają znaczną ilość, bo aż 216% RWS*, silnego antyoksydantu - witaminy E zwanej „witaminą młodości”, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo migdały dostarczają dzienne zapotrzebowanie* na miedź. Jedząc migdały dostarczamy do naszego organizmu również spore ilości magnezu, fosforu, potasu czy wapnia, a także cynku i żelaza.

Informacje ogóle – migdały zastosowanie w kuchni:

Migdały, zwane również „królem orzechów” zaliczane są do żywności superfoods, dzięki swoim bogatym wartościom odżywczym. Co ciekawe, migdały są tak naprawdę nasionami drzewa migdałowca zwyczajnego. Migdały są świetną przekąską w przerwie w pracy, szkole i uczelni, sprawdzą się również jako prosta i pyszna przystawka na spotkaniach i imprezach. Z migdałów można przygotować masło orzechowe domowej roboty , lub stosować je jako ozdobę różnego rodzaju deserów, wypieków, ciast i ciasteczek. Migdały są również podstawą bardzo ciekawych przepisów takich jak np. wegański ser, czy domowe mleko migdałowe. Migdały wspaniale wzbogacą również sałatki, oraz dania pieczone. Migdały będą również wartościowym dodatkiem do pożywnych śniadań takich jak muesli, czy owsianka.

Migdały wartości odżywcze – zastosowanie w diecie:

Migdały zostaną z pewnością docenione przez osoby aktywne fizycznie, oraz na wymagających dietach ograniczających spożycie węglowodanów takich jak lchf czy keto. Migdały powinny zostać również włączone do zdrowej diety uczniów oraz studentów, jako zdrowa przekąska między zajęciami. Migdały mają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą być spożywane przez osoby zmagające się z hashimoto, insulinoopornością i diabetyków. Z migdałów można stworzyć wile ciekawych potraw odpowiadających założeniom diety wegańskiej oraz bezglutenowej. Migdały powinny zostać włączone do diety również przez osoby cierpiące na niedobór m.in. witaminy E, czy miedzi.

Migdały i zastosowanie w kosmetyce:

W kosmetyce migdały są cenione ze względu na swoje właściwości wzmacniające i odżywiające. W domu można przygotować np. migdałową maseczkę odżywczą na dłonie. W tym celu należy sparzyć garść orzechów i obrać ze skórki, następnie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Gotowe migdały zalać jak tłustym mlekiem lub dodać oliwę z oliwek extra virgin, można również dodać olej koksowy organic virgin – wedle uznania. Gotową miksturę nałożyć na dłonie, zalecane jest również założenie rękawiczek lub folii spożywczej w celu wzmocnienia efektu.

Ciekawostka o migdałach:

Van Gogh namalował obraz pt. kwitnący migdałowiec. Był to jeden z nielicznych obrazów, które Vincen van Gogh namalował specjalnie dla wybranej osoby, kwitnący migdałowiec był podarunkiem dla nowo narodzonego bratanka.