orzechy pekan

Orzechy pekan

Orzechy pekan surowe. Czczone przez Indian.

Orzechy pekan przywędrowały do Polski z Ameryki północnej. Indianie bardzo cenili te pyszne orzechy, to właśnie im zawdzięczamy nazwę Pekan, która oznacza dosłownie „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. W niektórych źródłach można znaleźć informację, że podczas zimy orzechy pekan stanowiły podstawę diety Indian. Zarówno sam orzech, jaki i drzewo na którym rosną – orzesznik jadalny – stanowiły ważny element w życiu rdzennych mieszkańców Ameryki, niektóre plemiona czciły Wielkiego Ducha, który według ich wierzeń zamieszkiwał korony drzew orzeszników. Z drewna orzeszników budowane były szałasy oraz przedmioty codziennego użytku, drewno oraz orzechy były towarem wymiennym.

Orzechy pekan z wyglądu przypominają dobrze nam znany orzech włoski, jednak charakteryzują się znacznie delikatniejszym smakiem. Pekany jedzone są na surowo w formie przekąski ale doskonale sprawdzą się również we wszelkiego rodzaju owsiankach czy Muesli. Orzechy pekan to wartościowy dodatek do sałatek, np. tych przygotowywanych na lunch do pracy, czy szkoły. Pekany to świetny dodatek do wypieków, ciast, babeczek czy batoników przygotowanych w domu.

Orzechy pekan wartości odżywcze:

Orzechy pekan są bardzo cenione ze względu na swoje bogate wartości odżywcze. Pekany to nie tylko wspaniałe źródło błonnika ale również kilku bardzo ważnych minerałów takich jak mangan, fluorek, czy miedź. Orzechy pekan zawierają również pokaźną ilość witaminy B1, zwanej tiaminą. Zjadając pekany dostarczymy do naszego organizmu również witaminę B6, która wspomaga wiele ważnych procesów.

Orzechy pekan zastosowanie w diecie:

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze pekanów, powinny one zostać włączone do diety każdej osoby dbającej o zdrowie. Orzechy pekan szczególnie doceniane są przez ketogeników oraz sportowców, a także przez osoby będące na diecie lchf czy wegetariańskiej. Polecane są osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo ze względu na zawartość magnezu, miedzi i witamin z grupy B. Orzechy pekan mają niski indeks glikemiczny (IG:10), dlatego mogą być włączone do diet osób będących na diecie związanej z zaburzniami pracy tarczycy hashimoto, insulinooporność czy na diecie diabetycznej.

Zastosowanie w kosmetyce orzechów pekan:

Olej z orzechów pekan wykorzystywany jest w kosmetyce jako składnik kremów, czy mydeł dedykowanych do skóry suchej i podrażnionej. Olej z orzechów pekan bardzo często znajduje zastosowanie w aromaterapii, jest składnikiem olejków eterycznych.

Ciekawostka o pekanach:

Orzechy pekan znalazły się na liście Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, jako jeden z 15 produktów o najlepszych właściwościach przeciwutleniających.Magazyn "Current Topics in Nutraceutical Research" opublikował badania z których wynika, że jedzenie garści orzechów dziennie pozytywnie wpływa na układ nerwowy.