*przepisy oznaczone "*" umieszczono za zgodą wydawnictwa "Vital".
Więcej przepisów znajdziesz w książkach:


książki do nabycia w: www.vitalni24.pl
Naleśniczki*
2 jaja
2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego
2 łyzki stołowe mleczka kokosowego lub mleka pełnotłustego
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe przesianej mąki kokosowej
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zmiksuj jaja, olej, mleczko kokosowe, cukier i sól. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając dokładnie ciasto. Podgrzej na patelni 1 łyzkę stołowa oleju kokosowego. Wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię ciasto, tworząc naleśniczki o średnicy około 6-7,5 cm. Ciasto będzie gęste, ale podczas smażenia uzyska płaski kształt.
Wystarczy na około 8 nalesniczków.

Piernik*
8 jaj
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka kokosowego lub mleka pełnotłustego
1/4 szklanki melasy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki przesianej mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Zmiksuj jaja, olej, mleczko kokosowe, cukier, wanilię, imbir, cynamon i sól. Wymieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ugniatając ciasto, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Ciasto będzie rzadkie. Wlej do natłuszczonej foremki na chleb o wymiarach 23x13x8 cm. Piecz 55-60 minut w temperaturze 175 °C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Piernik o zmniejszonej ilości cukru*
Przygotuj według przpisu piernik, ale zastąp cukier 1 łyżeczką stewii w płynie. Nie pomijaj melasy
Herbatniki serowe*
4 jaja
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyzeczki cebuli w proszku
1/3 szklanki i 3 łyzki stołowe przesianej mąki kokosowej
1/4 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki startego ostrego sera żółtego typu cheddar
- Zmiksuj jaja, olej kokosowy, sól i cebulę w proszku. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki,
dokładnie ubijając ciasto, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Dodaj do ciasta ser żółty. Odstaw ciasto na 4-5 minut, żeby
zgęstniało. Nakładaj ciasto łyżeczką na natłuszczoną blachę, zostawiając między porcjami 5 cm przerwy. Piecz 15 minut w temp. 205
°C.
Wystarczy na 8 herbatników.
Jeżeli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zwiększ ilość sera żółtego do 3/4 szklanki i posyp odrobiną każdy herbatnik z wierzchu